Helrenovering av Skebos kontor på Skeppargatan skapade ljusa och moderna lokaler för samarbete

När Cityläkarna flyttade ut från andra våningen på Skebos fastighet vid Skeppargatan 12 i Skellefteå beslutade Skebo att bygga om lokalerna till kontor och samla sin avdelning för projektledning och teknisk förvaltning. Vi fick uppdraget att ansvara för totalrenoveringen.

Skebo och Skellefteå Industrihus är två fastighetsförvaltande bolag som sedan 2019 arbetar tätt med samordnade interna resurser. Det nya kontoret på Skeppargatan 12 passar mycket väl in i det nya arbetssättet. Istället för att medarbetarna inom projektledning och teknisk förvaltning är utspridda på flera adresser sitter de nu tillsammans.

Rev ut från topp till tå
Arbetet med att bygga om lokalerna påbörjades under hösten 2019 och inflyttningen kunde ske precis som det var tänkt i månadsskiftet februari/mars 2020.

Kontorets storlek är 230 kvadratmeter och innehåller 14 kontorsrum, ett konferensrum, en köksdel, hygienutrymmen samt en plats för kopiator och skrivare. Lokalens hjärta är den öppna och välkomnande gemensamhetsytan som knyter samman alla rum och möter den som kommer på besök.

– När vi inledde arbetet valde vi att börja om från början. De gamla lokalerna hade renoverats i omgångar, det var ganska mörkt, trångt och inte ändamålsenligt. Vi rev ut allt från golv till tak och byggde ett modernt kontor efter dagens standard och våra behov, berättar Per Andersson, projektledare vid Skebo.

Ritning, rivning och renovering
ETB Bygg som är en av Skellefteå Industrihus ramavtalsleverantörer ansvarade för totalentreprenaden från start till mål. Projektet inleddes med att ta fram rätt lösning.
– ETB Bygg hade kontakterna med arkitekten, tog fram ett antal ritningsalternativ som vi samverkade kring och landade i en utformning som passade våra önskemål. I arbetet tog vi även hjälp kring färgsättning och inredning, berättar han.

Golvet är klätt med heltäckningsmatta, färgskalan är sober och ljus med lugna färger som balanserat bryts av med röd köksinredning och röda skåp vid kopiatorn. I taket sitter akustikplattor som ger ytterligare en behaglig atmosfär i lokalen. Möblerna är anpassade i både stil och kulör och material.

Bättre komfort med ny ventilation
När ombyggnationen var igång rullade allt enligt tidplanen. En utmaning var den bärande balken med pelare som löper längs mitten, genom hela kontoret. En annan större insats var den ålderstigna ventilationsanläggningen som behövde uppgraderas.

– Den här lokalen är väldigt varm på sommaren och vi valde därför en driftsäker lösning som ger bra ventilation året om och som levererar komfortkyla under sommarperioden. Vi lät ventilationsrören delvis vara synliga för att vinna i takhöjd och få en luftigare och mer öppen känsla, förklarar Per.

Rätt entreprenör ger bästa resultatet
För Per Andersson är det viktigt att välja rätt leverantör. Han har en hel del att jämföra med efter sina 35 år i branschen, varav de fem senaste inom Skebo.
– Vi har fina byggföretag i stan och kunniga leverantörer av byggentreprenadtjänster i våra ramavtal. För mig som projektledare innebär det en stor trygghet att arbeta med leverantörer som har gedigen kompetens, rätt kunskap för uppdragen och som håller vad de lovar. Det gör att resultatet blir bra och på de sätt som vi vill ha det. ETB Bygg uppfyller kriterierna och det är tryggt att arbeta med dem.

Per lyfter även fram fördelen med totalentreprenad. Det gör att hela kedjan med involverade entreprenörer blir stark, menar han.
– Att totalentreprenören själv kan välja sina egna underentreprenörer ger oss ett mervärde eftersom de använder sig av de partners som de samarbetar bäst med och som de anser utför det bästa jobbet. Det är nog så viktigt för oss.

Förtroende för hantverkarna
I projektet på Skeppargatan 12 var en framgångsfaktor även ETB Byggs bemanning.
– Rätt folk på rätt plats gör att arbetet blir lyckat och det drivs framåt i rätt takt. I projektet på Skeppargatan var ETB Byggs arbetsledare mycket erfaren och förtroendeingivande och ledde arbetet med hantverkarna precis som vi önskade.

– Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med slutresultatet. Hela kontoret passar oss, möter våra behov och har en tilltalande och behaglig känsla, säger Per Andersson.

Kontakta oss om du vill veta mer!