Malin och Peter Erikssons nya hem vid havet i Boviken

När Peter och Malin Eriksson fick frågan av Peters föräldrar om de ville köpa deras stuga vid havet var det ett erbjudande som nästan var för bra för att vara sant.
– Det gick inte att tacka nej. Vi tycker att läget är magiskt, berättar Malin Eriksson.

Längst ut i slutet av vägen vid en liten vändplats ligger Peter och Malins tomt som rymmer det nybyggda huset tillsammans med några andra mindre byggnader. Utsikten över havsviken är vidsträckt och vattnet ligger endast några tiotals meter från huset. På östra sidan ligger en pir som närmaste granne och ett stenkast längre bort en nybyggd marina. 

Tankar på renovering blev nybygge
Stugan som låg här från början byggdes av Peters farfar. Den var 75 kvadratmeter stor och tillbyggd samt ombyggd i omgångar.
– När vi köpte stället 2015 började vi fundera på hur vi skulle göra, om vi skulle renovera stugan, bygga om den, eller bygga en annan stuga på tomten. Huvudspåret var ändå att renovera, berättar Malin och Peter.

ETB Bygg blev så småningom delaktiga i diskussionerna och olika lösningar var uppe på bordet.
– Efter att de var här på besök insåg vi att den bästa lösningen var att börja om från början, att riva den gamla stugan och bygga ett helt nytt hus. Att bygga om skulle vara ett dyrare alternativ och innebära för många anpassningar.

När Malin och Peter bestämt sig gick allt därefter snabbt. Kontraktet skrevs i juni 2019, grundläggningen gjordes i oktober, stommen restes därefter och slutbesiktningen genomfördes den 8 maj 2020.

Bästa flexibiliteten med lösvirke
Att det blev ett lösvirkeshus tillsammans med ETB Bygg föll sig naturligt.
– De modulhus eller kataloghus som vi tittade på blev dyra och vi kände oss låsta. Möjligheten att göra ändringar upplevde vi som små. Att bygga ett lösvirkeshus visade sig ge den flexibilitet vi önskade.

Eftersom Malin och Peter under en längre tid burit på tankarna att göra om stugan fanns en grundidé hur de ville ha det. Fokus låg på ett stort kök inklusive rymligt allrum och stora fönster mot havet. Att de två sovrummen samtidigt blev något mindre var med i beräkningarna.

– Stora gemenskapsytor är viktiga för oss och därför lade vi större vikt vid dem än de andra rummen. Vi bestämde oss för att skissa själva och ETB Bygg hjälpte sedan till med att färdigställa konstruktionen och förse oss med nödvändiga underlag inför bygglovet.

Känner igen sig från det tidigare huset
Husets boyta är 100 luftiga kvadratmeter och som högst är det 3,60 meter upp till nocken invändigt. Färgsättningen och materialvalen är ljusa och naturliga med inslag av mörka detaljer i kök, hall och badrum.
– Faktiskt är det väldigt likt det vi har i vårt hus som vi flyttar ifrån!

ETB Bygg har stått för hela entreprenaden från start till mål. Det enda Malin och Peter själva ansvarat för själva är att montera köket samt att de ska måla färdigt huset som levererats med grundmålad liggande träpanel.

Huset värms upp av bergvärme. Den tidigare stugan hade direktverkande el.
– ETB Bygg föreslog att vi skulle byta värmekälla och i sammanhanget var det en låg extrakostnad att installera bergvärme.

Hur har det varit att arbeta med ETB Bygg?
– Vi har flera kompisar som byggt med ETB Bygg. Våra vänner har varit nöjda och vi har följt deras byggen. ETB Bygg kändes redan från början sympatiska och följsamma och de kunde bygga huset precis som vi ville.

– Besiktningsmannen som var här och gjorde slutbesiktningen sade att det här var det bästa bygget han hittills sett i år. Det gjorde också att vi kände att vi valde rätt byggföretag!

– Vi är också nöjda med att de hjälpt oss hela vägen. Deras snickare som varit på plats har hela tiden varit proaktiv, kommunicerat och hört av sig om det funnits några frågor. Han har även kommit med förbättringsförslag när han sett saker. Vi har känt oss trygga och i goda händer. 

Barnen positiva till huset
Familjen Eriksson består förutom av Malin och Peter även av deras fyra barn mellan 20 och 25 år som redan flyttat hemifrån. Huset i Boviken blir det nya permanentboendet och den 300 kvadratmeter stora villan i Skelleftehamn ska nu säljas.
– Barnen är positivt inställda till det nya huset här i Boviken. Mycket beror på att de varit här i hela sin barndom och känner till området.

Peter och Malin jobbar båda vid Boliden Rönnskär. Peter är speditör och arbetar med transporter och Malin är på inköpsavdelningen.
– Förut kunde vi cykla till jobbet. Nu får vi vänja oss att samåka till jobbet istället. Men det ska bli skönt att inte ha så stora ytor i huset att ta hand om och nu kommer vi att kunna njuta av att bo vid vattnet. 

Slutspurten kvar
Huset är klart och inflyttningen sker omgående. I sommar återstår för Peter och Malin att färdigställa utemiljön. Marken ska återställas i fint skick och ett stort trädäck ska byggas för att binda samman de närmast stående byggnaderna på tomten.

Och det är helt klart att här kommer de att trivas.
– Jag har haft målbilden att gå ut genom altandörren och ut i trädgården. Det finns också ett solhörn som jag sett ut sedan tidigare, berättar Malin.

Kontakta oss om du går i hustankar!