Los Angeles möter Skellefteå på Falkträsket

Under årets varmaste dag flyttade Jakob Nylund och Mia Wallmark Nylund in i sitt nya hem på Falkträsket i Skellefteå. Här möter den moderna arkitekturen inspirerad av Hollywood Hills i Los Angeles, det norrländska arvet och närheten till naturen. Huset har ritats av arkitekten Anders Holmberg i Västerås och uppförts av ETB Bygg.

Jakob kommer ursprungligen från Stockholm och Mia från Skellefteå. Tack vare Mias rötter och att byrån North Kingdom de jobbar vid har kontor både i Skellefteå och Stockholm, har kopplingen till stan alltid varit naturlig.

Lång pendlingstid varje dag
Paret har i flera år bott utomlands, bland annat i Los Angeles och London. De senaste åren, innan flytten till Skellefteå, bodde de på Ekerö i Stockholm.

– Där bodde vi fint i ett hus men fick ägna minst två timmar om dagen åt att pendla mellan hemmet och arbetet. Därför sålde vi huset på Ekerö och köpte en lägenhet i Norra Djurgårdsstaden, berättar Jakob Nylund.

Insåg att Skellefteå passade bäst
Under tiden de väntade på att lägenheten skulle bli klar vistades de i Skellefteå. Samtidigt slog pandemin till och de blev fast i stan.

– Då insåg vi fördelarna med att vara här. Närheten till exempelvis affärer, skolor och morföräldrar var betydelsefull. Samtidigt förstod vi också att det skulle bli svårt att flytta från ett hus till en lägenhet. Det skulle inte bli bra för familjen. Vi kom helt enkelt fram till att vi skulle landa i Skellefteå och bo här i stället, förklarar Jakob.

Valde att bygga nytt
Vid den här tiden var utbudet av lediga hus begränsat i Skellefteå och det fanns inga objekt som passade familjens behov. Därför bestämde de sig i stället för att bygga nytt.

– Jag är mycket intresserad av arkitektur och min dröm har sedan länge varit att bygga ett arkitektritat hus. När kommunen en kort tid senare släppte tomter på Falkträsket hittade vi den tomt som vi ville ha och köpte den, säger Jakob.

– Vi hade tänkt oss att kunna bo på landet men med tanke på barnen blev Falkträsk-området en bra mix. Här är det nära till naturen samtidigt som det är enkelt för barnen att ta sig till och från skolan eller att springa över till kompisarna, fortsätter han.

Från Los Angeles till Turgatan
Åren utomlands, bland annat i Los Angeles färgade utformningen av huset.

– Jag gillar den moderna stilen och typen av hus som finns i Los Angeles. Samtidigt var det viktigt att vårt hus skulle smälta in i omgivningen och bli en del av området. I uppdraget till arkitekten fanns ”Eames möter Norrland”. Att den moderna arkitekturen skulle möta den skandinaviska minimalismen och passa in i den skogliga miljön omkring oss. Vår önskan var också att material med norrländsk känsla skulle användas, berättar Jakob.

Inventerade behoven
De första månaderna ägnades åt noggrann planering.

– Vi talade mycket med arkitekten om vilka flöden och rörelsemönster som var våra och hur vi ville använda huset.

Resultatet blev ett hus i vinkel med stora sällskapsytor på nedre våningen och en mer privat del på övervåningen. Köket har en central placering men med en känsla av sällskapsrum mer än ett kök. Därför har diskutrymmet med kyl och frys placerats i ett litet pentry och skafferiet diskret byggts in vid hallen i anslutning till köket.

Det stora vardagsrummet har full nockhöjd och stora glasytor från golv till tak. Det ligger avskilt men kopplas samman med resten av huset genom en korridor. Tack vare husets vinklade utformning, stora glasytor och öppna uteplats kan man dessutom få ögonkontakt mellan köket och vardagsrummet.

– Vi gillar korridorer och ville undvika de öppna planlösningarna där alla rum möts. Man behöver eget utrymme för att kunna dra sig undan eller ha möjligheten att dela upp sig i olika sällskap, menar Jakob.

På övervåningen möts man av en öppen hall där man kan vara tillsammans. Där har barnen varsitt rum och det finns ett stort badrum. I det stora sovrummet har Jakob och Mia valt ett stort invändigt fönster som direkt angränsar det luftiga vardagsrummet och ger fri sikt in i skogen utanför huset.

Utvändigt finns en stor uteplats på innergården som man exempelvis kan nå via kökets stora skjutdörrar i glas. På ena sidan huset finns en fristående carport med förråd som skärmar av tomten men skapar öppenhet tack vare genomtänkta ljusinsläpp.

Rustika materialval
Husets fasad är svensk gran, behandlad med järnvitriol som grånar naturligt. Husets tak av papp är grått och inspirerat av både Bonnstan och ladutak. Golvet i hela undervåningen är av slipad betong.

Det genomgående materialet invändigt är ek och färgerna är ljusa och rena. Innertaket består i flera rum av ribbad panel som ger både en ljuddämpande och visuell effekt.

Huset har varken trösklar, taklister eller invändiga foder runt innerdörrar och fönster.

Valde ETB Bygg
Innan bygget startade tog Jakob och Mia in flera offerter från byggföretag. Valet föll ganska tidigt på ETB Bygg.

– Vi fick direkt ett stort förtroende för ETB Bygg och deras prisbild var dessutom inom vår budgetram. Vi hörde även mycket gott om dem från andra och de kändes ärliga och norrländskt lugna. Vi fick bilden av dem att de bygger noga, med kvalitet och att de vill vara stolta över vad de levererar. Allt detta infriades, betonar Jakob och tillägger:

– Även vår arkitekt var nöjd med ETB Bygg. Konstruktionen som de tog fram krävde inga kompromisser. ETB förstod hela tiden visionen och behövde aldrig påminnas om den.

Allt i byggarbetet har flutit på.

– ETB Byggs produktionschef och snickare har varit enastående. De har löst allt och varit lugna och metodiska.

Huset är ett hem
Dagen de flyttade in var sommarens varmaste dag med 34 grader varmt. Från att de levt i flyttkaos har de nu bott in sig och kommit till rätta.

 – Det är skönt att komma hit och känna sig hemma. Det har varit värt att lägga all energi på huset som vi gjort. Vi fick det vi ville ha och lite till. ETB Bygg har varit fantastiska. De har inte bara byggt ett hus, för oss är det vårt hem, säger Jakob.

Kontakta ETB Bygg om du går i hustankar!