Pär och AnnaCarins husdröm vid havet. Här kan de leva ett med naturen

För två år sedan fälldes de första träden och den gamla stugan från 1955 fick snart sällskap av fyra nya byggnader. 2018 tog familjen Lindbergs husdröm form på riktigt och sedan sommaren 2019 har de successivt flyttat in.
– Här planerar vi att bo resten av våra liv, berättar Pär och AnnaCarin Lindberg.

Tomten med den gamla stugan ligger precis vid vattnet i en havsvik norr om Skellefteå. Här har AnnaCarin tillbringat alla somrar och många helger sedan hon var barn. För 40 år sedan kom maken Pär in i bilden och även han har varit i stugan varje år sedan dess under lediga stunder.

Viktig plats för hela familjen
Stugan som byggdes av AnnaCarins pappa ligger ett stenkast från havsvattnet. Tanken på att göra något mer av den har funnits länge, ända sen de köpte stugan för 20 år sedan efter att AnnaCarins båda föräldrar gått bort.
– Det här har varit en viktig plats för oss. Jag har flera av mina syskon i närheten, våra barn tycker om att vara här och både Pär och jag har alltid trivts på den här platsen, berättar AnnaCarin.

Att bo vid havet har sina fördelar för Lindbergs.
– Vi är en vattensportande familj. Jag och Pär började vindsurfa här redan på 1980-talet. Det gör vi fortfarande någon gång då och då. Vi badar ofta, åker vattenskidor, dyker och gör båtutflykter. Det här är ett ställe som passar hela familjens intressen mycket väl.

Behålla känslan av stuga och hus
När Pär och AnnaCarin fick bygglov började det praktiska arbetet. Redan innan hade de burit på tanken hur de ville utforma tomten och byggnaderna.
– Vi båda hade en klar bild hur vi ville ha det. Vi ville nyttja tomtens storlek på drygt 2000 kvadrat, dess pentagoniska form och det naturliga läget vid havet. Viktigt var också att vi ville behålla stugkänslan, inte bara bygga ett stort hus, förklarar Pär.

Valet föll på en huvudbyggnad som kompletteras med en separat sovstuga, en sjöbod med relaxdel och förråd samt ett garage. Pär som i grunden är maskiningenjör ritade och modellerade själv upp det mesta.
– I slutfasen tog vi hjälp av en arkitekt för att verifiera våra idéer. ETB Bygg gjorde sedan konstruktionsunderlaget, fortsätter han.

Alla ska få plats
Huvudhuset består av två huskroppar i vinkel som sitter ihop med en hall. Boarean är 100 kvadrat. Prioritet nummer ett var att få ett stort allrum med kök för gemenskapens skull.

– Vi har tre vuxna barn och därför är det viktigt att alla ska kunna rymmas tillsammans. För att kunna få plats att sova byggde vi därför sovstugan dit man kan dra sig undan, förklarar AnnaCarin.

Ett annat mål var att de ville skapa en rymlig känsla. Därför är huvudhusets allrum inklusive kök allra störst och samtliga rum liksom byggnader har öppet från golv till nock.
– Det är den stora fördelen med att bygga med lösvirkeshus. Det går att få exakt som man vill och det har vi fått. Vi kollade även på kataloghus men hittade ingen modell som vi fastnade för helt, berättar Pär och AnnaCarin.

Unika materialval
Husen har en sammanhållen profil. Invändigt är det ljust och öppet och exteriören består av en specialbeställd panel, Superwood, som är tryckimpregnerad ända in i kärnan. Taken är beklädda med släta kvadratiska, glaserade betongpannor från Benders. Väggarna är tjockare än standard och fönstren är värmeisolerade med solskyddsglas. I huset finns även fjärrkyla som kommer från bergvärmeanläggningen vilket gör att inga markiser behövs.

En särskild ventilationslösning från Nibe för hus med självdrag har installerats. Den innehåller elektroniskt styrda ventilationsdon med energiåtervinning, bestående av dubbelverkande fläktar och en kärna av keramik.

– Vi har valt särskilda material och tekniska lösningar för att vi gillar det som är unikt. Samtidigt ska det vara enkelt att hantera, helst underhållsfritt och vara hållbart. Vår väggytterpanel ska vi inte behöva behandla någonsin och taket går att integrera med solceller. Huset är utrustat med smart teknik som kan styras via appar, säger Pär.

Alla fyra byggnaderna står på plats och även om villan inne i Skellefteå i skrivande stund inte har sålts så är huvudbyggnaden möblerad och har tagits i bruk. Kvar återstår att färdigställa de andra husen invändigt samt markarbetena.
– ETB Bygg är väldigt flexibla så vi hade redan från början kommit överens om att vi själva gör klart de andra stugorna på insidan.

Hur har det varit att bygga med ETB Bygg?
– De har varit enkla att göra med. Deras snickare har varit mycket kunniga och vi har haft dagliga kontakter med dem. De har legat före i planen och alltid varit beredda. Jag har arbetat i Chile en stor del av byggtiden och därför har det varit en trygghet att lära känna snickarna och lämnat arbetet med varm hand till dem. Vi har förstått varandra. De har varit engagerade och kommit med förslag på lösningar som vi inte tänkt på, berättar Pär.

– AnnaCarin har haft de praktiska kontakterna på plats när jag varit bortrest och då har vi haft täta avstämningar via Whatsapp. Det har hänt flera gånger att jag stått hos bygghandlare och stämt av material via videosamtal med appen.

– Vi hade en bra känsla för ETB Bygg redan från början och jag fick bra rekommendationer via en jobbarkompis. Sen är det en trygghet att de funnits i 25 år och att de är stora och stabila.

Ett med naturen
Den gamla stugan från 1955 står fortfarande kvar ett tag till men den kommer att rivas under året. Troligtvis kommer en del av murstocken att få vara kvar som ett bestående minne. Det här är Pär och AnnaCarins dröm.
– Här är det härligt att vara och här kan vi leva ett med naturen och nu har vi för första gången upplevt alla årstider här under ett och samma år. Vi nyttjar vattnet på sommaren och kan åka skridskor och skidor på vintern, vi upplever orrspel och storspovens ljud. Vi har till och med träffat på en säl i en vak, berättar AnnaCarin.

Kontakta ETB Bygg om du går i hustankar!